در این مقاله به بررسی 5 علت شایع بیماری کلیوی و همچنین درمان و نحوه رسیدگی به آن پرداخته شده است.
بیماری کلیوی – 5 علت شایع
کلیه ها با وجود کوچک بودن، اهمیت بسیار حیاتی برای بدن دارند. وظیفه کلیه ها حذف مواد زائد و مایع اضافی از خون است که به صورت ادرار دفع می شود. کلیه ها همچنین سطح مواد مغذی مهم بدن مانند سدیم، پتاسیم، فسفر و کلسیم را کنترل می کنند. همه این مواد برای حفظ عملکرد های حیاتی بدن ضروری هستند. علاوه بر این، بر اساس مطالعات مؤسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیوی (NIDDK) کلیه ها فشار خون را کنترل میکنند و به تولید سلول های خونی کمک میکنند و استخوانها را سالم نگه میدارند
کلیه های شما زمانی در موقعیت متعادل قرار دارند که به عنوان یک دستگاه به خوبی مورد رسیدگی قرار گیرند. دکتر کواچ، معتقد است، شرایط سلامتی میتواند موجب بهم خوردن تعادل کلیه ها شود و در صورتی که فرد درمان مناسب را دریافت نکند، در نهایت ممکن است دچار نارسایی کلیه شود. طبق نظر دکتر کواچ دو عامل اصلی بیماری مزمن کلیوی فشار خون و دیابت است که هر دو در بیشتر موارد قابل پیشگیری می باشند.
علاوه بر این، بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، فشار خون بالا و دیابت دلیل اصلی سه مورد از چهار مورد نارسایی کلیه در ایالات متحده است.
در این قسمت به بررسی بعضی از شایع ترین علل بیماری کلیوی و نحوه مدیریت عوامل خطر این بیماری می پردازیم.
علت بیماری کلیوی: دیابت نوع 1 یا نوع 2
بر اساس NIDDK، دیابت علت شماره یک نارسایی کلیه در ایالات متحده است. در واقع، حدود یک سوم بزرگسالان مبتلا به دیابت نیز به بیماری کلیوی مبتلا هستند. دکتر کواچ معتقد است: « وقتی سطح گلوکز خون بالا می رود، به مرور زمان رگ های خونی و فیلتر های کلیه های آسیب می بیند.» در نهایت، کلیه ها در حدی آسیب می بینند که دیگر توانایی انجام فعالیت های اساسی خود را ندارند.
طبق نظر دکتر کواچ اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید، لازم است که حداقل سالی یکبار آزمایش دهید و مقدار پروتئین ادرار خود را چک کنید. همچنین ضرورت دارد اطمینان حاصل کنید که دیابت خود را به شدت کنترل می کنید. دکتر دیوید گلدفارب می گوید: «دیابت یکی از قابل تغییرترین عوامل خطر بیماری کلیوی است.»
مطالعه ای که در سال 2018 در مجله The Lancet در زمینه بیماری کلیوی منتشر شد، نشان داده است که حدود نیمی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که تحت یک برنامه فشرده مدیریت وزن قرار گرفتند، بهبودی کامل پیدا کردند. در واقع، بهبودی به این معنی است که میانگین سطح گلوکز خون آن ها بدون استفاده از داروهای دیابت به حالت عادی بازگشته است.
رژیم سختگیرانه برای بهبود بیماری دیابت
پیروی از یک چنین رژیم سختگیرانه ای برای مدیریت وزن می تواند سخت باشد. با این وجود، رعایت این رژیم غذایی و اطمینان از اینکه در هفته به طور مرتب ورزش می کنید، بسیار کمک کننده است. اگرچه، پیش از اینکه هر رژیم غذایی یا ورزشی را شروع کنید، لازم است با پزشک خود مشورت کنید.
با این روش، شما می توانید اطمینان حاصل کنید که هر نوع تغییری که در سبک زندگی خود ایجاد می کنید، ایمن است. پزشک شما به طور منظم A1C شما را که یک آزمایش خون برای اندازه گیری میانگین سطح گلوکز خون در 3 ماه گذشته است، را بررسی می کند. برای اغلب افراد، هدف سطح گلوکز زیر 6٪ است.
کپسول دیابت نیاک
فشار خون بالا دومین عامل اصلی بیماری کلیوی
بر اساس گزارش NIDDK، فشار خون بالا دومین عامل اصلی نارسایی کلیه در ایالات متحده پس از دیابت است.
فشار خون بالا می تواند به رگ های خونی در کلیه ها آسیب برساند، بنابراین موجب بیماری کلیوی می شود. اگر رگ های خونی کلیه های شما آسیب ببینند، کلیه ها نمی توانند در حد متعادل مواد زائد و مایعات اضافی را از بدن خارج کنند. دکتر گلدفارب می گوید: وجود مایع اضافی در رگ های خونی ممکن است باعث افزایش فشار خون شود و چرخه خطرناکی را ایجاد کند.
اگر بیماری کلیوی در شما تشخیص داده شده است و در عین حال فشار خون بالایی دارید ، پزشک معالج ممکن است داروهایی را برای کمک به کنترل آن تجویز کند. دکتر گلدفارب می گوید: «خبر خوب این است که دو نوع داروی کاهنده فشار خون – مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) و مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) – برای کاهش فشار خون و کاهش پیشرفت بیماری کلیوی به خوبی عمل میکنند.
جای نگرانی وجود ندارد زیرا، برای افراد مبتلا به هر دو بیماری کلیوی و فشار خون بالا غیرعادی نیست که برای درمان به دو دارو نیاز داشته باشند. پزشک شما ممکن است برای شما دارو های ادرار آور نیز تجویز کند. دیورتیک های موجود در دارو های ادرار آور به کلیه های شما کمک می کند، مایعات و سدیم به راحتی از بدن شما دفع شود. کاهش مایعات ناشی از تاثیر دیورتیک ها همچنین به کاهش فشار خون کمک می کند، زیرا با مایعات کمتر، حجم خون کمتری برای پمپاژ قلب وجود دارد.
تغییر رژیم غذایی برای کاهش فشار خون
با توجه به نظرات دکتر کواچ بهترین راه برای کاهش یا جلوگیری از بیماری کلیوی ناشی از فشار خون بالا، کنترل فشار خون است. اگر فشار خون شما بالا است ( طبق گفته انجمن قلب آمریکا (AHA) فشار خون بیش از 120/80 بالا در نظر گرفته می شود. اما جای نگرانی وجود ندارد، زیرا شما می توانید با تغییر سبک زندگی فشار خون خود را کنترل کنید.
تغییرات سبک زندگی باعث افزایش سلامت عمومی بدن می شود. این تغییر شامل تلاش برای حفظ وزن متناسب، ورزش، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و سیگار نکشیدن، است. مؤسسه ملی دیابت و بیماری کلیوی اقدامات متعددی را برای رژیم غذایی سالم پیشنهاد می کند. این اقدامات عبارت است از:
- مصرف رژیم غذایی کم نمک.
- استفاده از یک رژیم غذایی حاوی مقدار مناسبی از پروتئین (استفاده از مقدار کمتری از پروتئین برای کاهش فشار بر کلیه ها توصیه می شود)
- مصرف غذاهای مفید برای قلب (خوردن غذاهای گریل شده به جای سرخ شده- محدود کردن چربی های ترانس و اشباع شده)
- انتخاب غذاها و نوشیدنی ها با فسفر کمتر (گوشت، لبنیات، لوبیا و آجیل همگی نمونه هایی از غذاهای با فسفر بالا هستند)
- اطمینان حاصل کنید که غذاها و نوشیدنی های حاوی مقدار مناسب پتاسیم را انتخاب می کنید.
قرص امگا اچ ۳ ویتابیوتیکس
گلومرولونفریت- علت بیماری کلیوی
گلومرولونفریت یکی دیگر از علل بیماری کلیوی است. به گفته استات پرلز، گلومرولونفریت به معنی التهاب فیلترهای کلیه است (در غیر این صورت به عنوان گلومرول شناخته می شود).
با توجه به تحقیقات بنیاد ملی کلیه (NKF) دو نوع گلومرولونفریت وجود دارد: حاد و مزمن. دکتر رابرت گرینول، میگوید: « نوع حاد این بیماری میتواند پس از عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی و یا حتی توسط یک بیماری خودایمنی مانند لوپوس ایجاد شود». علائم این بیماری عبارتند از:
- تورم در صورت، به خصوص در صبح
- وجود خون در ادرار
- ادرار کردن کمتر از حد معمول
گلومرولونفریت مزمن تا حدی متفاوت است. دکتر گرین ول معتقد است نوع مزمن این بیماری ممکن است ژنتیکی یا ناشی از یک بیماری خودایمنی باشد. این امکان وجود دارد که شما سال ها پس از تجربه یک حمله حاد به گلومرولونفریت مزمن مبتلا شوید. این علائم شبیه به علائم منظم نارسایی کلیه است، مانند پروتئین در ادرار، تورم در مچ پا، و رفتن زیاد به دستشویی در شب. اگر بعد از گذراندن یک دوره عفونت باکتریایی مانند استرپتوکوک متوجه هر یک از این علائم شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
دکتر گرین ول معتقد است: «وقتی صحبت از گلومرولونفریت حاد می شود، زمان اهمیت بسیار زیادی دارد.» امکان دارد لازم باشد برای کمک به حذف مایع اضافی و جلوگیری از نارسایی کلیه نیاز به دیالیز موقت داشته باشید. اگر علائم شما به سرعت در حال پیشرفت باشد، پزشک شما همچنین ممکن است درمان پلاسمافرزیس که خون را برای حذف پروتئینهای مضر فیلتر میکند، به شما پیشنهاد دهد.
بیماری کلیه پلیکیستیک
به گفته مرکز میدلاین پلاس، بیماری کلیه پلی کیستیک یک اختلال ژنتیکی است که باعث ایجاد کیست در کلیه های شما می شود. با گذشت زمان، کیستها از اینکه کلیه ها کار خود را برای فیلتر کردن مواد زائد از خون انجام دهند جلوگیری می کنند. این بیماری کلیوی معمولا در بزرگسالی افراد را درگیر خود می کند.
ویتامین ث با زینک ساپلکس
در واقع، تا زمانی که کیستهای کلیه حداقل تا 5/1 سانتی متر بزرگ نباشد، فرد متوجه علائم خاصی نمی شود. دکتر ریچارد گلاسوک می گوید: «زمانی که کیست ها تا اندازه 5/1 سانتی متر بزرگ شوند، فرد به شدت احساس نفخ و ناراحتی می کند، و حتی ممکن است اشتهای خود از دست بدهد، زیرا در آن شرایط کلیه به دیگر اندام های گوارشی فشار می آورد». دیوید گفن معتقد است دیگر علائمی که ممکن است فرد تجربه کند عبارت است از:
- درد پشت یا پهلو
- وجود خون در ادرار
- سردرد
- فشار خون بالا
- سنگ کلیه
با توجه به تحقیقات مدلین پلاس، تقریبا 90٪ از افراد مبتلا به بیماری کلیوی پلی کیستیک آن را از والدین خود به ارث برده اند. حدود 10٪ از افراد بدون هیچ سابقه خانوادگی شناخته شده به بیماری کلیوی پلی کیستیک مبتلا می شوند. اگر در مورد سابقه خانواده خود در مورد این بیماری نگران هستید، پزشک شما می تواند در تعیین ضرورت انجام آزمایش ژنتیکی یا احتمال تشخیص های دیگر به شما کمک کند.
با توجه به نظر دکتر گلاسوک: درمان بیماری کلیوی پلی کیستیک معمولاً شامل داروهای کاهش فشار خون و کند کردن پیشرفت نارسایی کلیه و همچنین رژیم غذایی کم سدیم است. پزشک شما همچنین ممکن است تولواپتان را که در واقع، نوعی دارویی که به عنوان آنتاگونیست گیرنده وازوپرسین شناخته می شود و سرعت بیماری را کاهش می دهد، تجویز کند.
انسداد کلیه یک بیماری کلیوی شایع
بیماری کلیوی انسداد کلیه اغلب شبیه به سنگ کلیه یا بزرگ شدن غده پروستات در مردان است. «گاهی اوقات، این بیماری از تخلیه ادرار از یکی از کلیه های فرد جلوگیری می کند و باعث تورم کلیه می شود». علامت اصلی انسداد کلیه درد پهلو و کمر است. ممکن است فرد هنگام ادرار کردن درد بیشتری را تجربه کند و حتی دچار تکرر ادرار شود. گاهی اوقات، اگر عدم تخلیه ادرار باعث عفونت شود، ممکن است فرد حالت تهوع و تب را نیز تجربه کند.
پزشک شما به احتمال زیاد درمان بیماری کلیوی را با بررسی امکان وجود خون، باکتری و عفونت در ادرار شروع می کنند، هدف از این کار رد کردن احتمال وجود سنگ در کلیه است. در بعضی مواقع، برای بررسی عملکرد کلیه ها آزمایش خون نیز انجام می شود. اگر هر یک از این آزمایشها منفی باشد، ممکن است پزشک یک سونوگرافی از کلیه ها نیز انجام دهد.
درمان معمولاً برای رفع علت زمینهای انجام می شود. اگر بیماری کلیوی از عفونت ناشی شود، درمان به صورت آنتیبیوتیک است و اگر فرد سنگ کلیه داشته باشد، درمان ممکن است از طریق دارو و حتی جراحی باشد. یک درمان رایج دیگر این است که پزشک ادرار را از طریق کاتتر از مثانه شما تخلیه می کند. دکتر کواچ می گوید: «کلید درمان بیماری کلیوی این است که در اسرع وقت به آن رسیدگی شود تا از آسیب دائمی به کلیه ها جلوگیری شود».
source