►اختلال نقص توجه-بیشفعالی (Attention deficit hyperactivity disorder)
هر دو از مشکلات روانشناختی رایج در نوجوانان و بزرگسالان هستند که میتوانند زندگی روزمره افراد را تحت تاثیر قرار دهند. اگرچه این دو اختلال معمولا جداگانه شناخته میشوند، اما تحقیقها نشان داده اند که اغلب در افراد همزمان این نشانه ها وجود دارند. کسانی که هم ADHD و هم SAD دارند، ممکن است در روابط اجتماعی، مدرسه یا محل کار مشکلات بیشتری را تجربه کنند.
بنابراین، شناسایی و درمان همزمان این اختلالات میتواند به آنها کمک کند تا عملکرد بهتری در زندگی روزمره داشته باشند.
در این مقاله، به بررسی مطالعات مختلف در مورد شیوع و چالشهای تشخیصی این دو اختلال در افراد مختلف پرداخته شده است.
🔺اختلال نقص توجه -بیشفعالی و اختلال اضطراب اجتماعی از اختلالات روانشناختی شایع در نوجوانان و بزرگسالان هستند که بهطور مکرر همزمان بروز میکنند. این مقاله بهمنظور تحلیل دادههای تجربی در مورد شیوع همزمان این دو اختلال و تأثیرات آنها در جمعیتهای بالینی و غیر بالینی، اقدام به یک مرور سیستماتیک از 41 مطالعه معتبر کرده است . یافتهها نشان میدهند که شیوع همزمان ADHD و SAD در جمعیتهای مختلف از 1.1% تا 3.72% برای ADHD در افراد مبتلا به SAD و از 0.04% تا 5.49% برای SAD در افراد مبتلا به ADHD متغیر است. همچنین این تحقیق به چالشها و محدودیتهای موجود در روششناسی این مطالعات اشاره میکند و بر اهمیت غربالگری زودهنگام و درمان همزمان این اختلالات تأکید میکند.
مقدمه
اختلال نقص توجه -بیشفعالی یکی از اختلالات عصبی رشدی است که با علائم اصلی نارسایی توجه ، تکانشی بودن و بیشفعالی شناخته میشود. علاوه بر این علائم اصلی، افراد مبتلا به ADHD معمولاً در زمینههایی مانند حافظه کاری، برنامهریزی، انعطافپذیری شناختی، تصمیم گیری ،نظم شخصی ،تنظیم هیجانات و مهارتهای اجتماعی دچار نقصهایی هستند. این اختلال بهطور شایع در دوران کودکی آغاز میشود و در بسیاری از موارد علائم آن تا بزرگسالی ادامه مییابد. طبق معیارهای DSM5_TR، برای تشخیص ADHD، علائم باید در دوران کودکی شروع شده و در طول زمان و در محیطهای مختلف ادامه یابند و باعث اختلال قابلملاحظه در عملکرد روزمره فرد شوند.
🔺از سوی دیگر، اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) با ترس و اضطراب شدید از ارزیابی یا قضاوت منفی در موقعیتهای اجتماعی و اضطراب عملکردی مشخص میشود. این اختلال معمولاً باعث اجتناب از تعاملات اجتماعی میشود و میتواند در عملکرد فرد در زمینههای اجتماعی، شغلی و تحصیلی تأثیرات منفی بگذارد. ویژگیهای SAD ترس از قضاوت منفی دیگران تا احساس شرم و ناراحتی در موقعیتهای اجتماعی متغیر است و میتواند باعث اضطراب شدید در مواجهه با تعاملات اجتماعی شود.
🔺بررسیها نشان میدهند که ADHD و SAD بهطور شایعی در افراد همزمان وجود دارند، اما مکانیسمهای این همپوشانی هنوز بهطور کامل درک نشدهاند. این مطالعه به بررسی میزان شیوع این دو اختلال بهطور همزمان در جمعیتهای مختلف پرداخته و تأثیرات آنها بر عملکرد فردی و اجتماعی را بررسی میکند.
🔺هدف از این مطالعه مروری سیستماتیک جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادههای تجربی موجود در زمینه ارتباط بین اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال نقص توجه -بیشفعالی در جمعیتهای بالینی و غیر بالینی نوجوانان و بزرگسالان است.
این مقاله همچنین به ارزیابی کیفیت مطالعات موجود پرداخته و به شکافهای تحقیقاتی موجود اشاره میکند. از دیگر اهداف این مطالعه، بررسی تأثیرات همزمان این دو اختلال در عملکرد فردی و اجتماعی است.
🔺مطالعات نشان میدهند که افراد مبتلا به اختلال نقص توجه و بیشفعالی و اختلال اضطراب اجتماعی بهطور معمول با چالشهای بیشتری در حوزههای اجتماعی، تحصیلی، شغلی و عاطفی مواجه هستند. این افراد غالباً تمایل به اجتناب از تعاملات اجتماعی روزمره دارند و در موقعیتهای اجتماعی، سطوح بالاتری از اضطراب را تجربه میکنند. این مشکلات میتوانند منجر به افت عملکرد اجتماعی، تحصیلی ، شغلی و روابط عاطفی شود.
🔺کیفیت اکثر مطالعات بررسیشده پایین بود و بیشتر آنها از طراحیهای مقطعی و نمونههای کوچک استفاده کرده بودند. این مسئله میتواند بر اعتبار نتایج تأثیر بگذارد. تنها دو مطالعه از مجموع 41 مقاله بهعنوان مطالعات با کیفیت متوسط ارزیابی شدند نتایج این مطالعات نشان دادند که همپوشانی بین ADHD و SAD در جمعیتهای مختلف وجود دارد و این همپوشانی میتواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر عملکرد فرد در زمینههای اجتماعی، تحصیلی و شغلی داشته باشد. افراد مبتلا به هر دو اختلال معمولاً با مشکلات بیشتری در تعاملات اجتماعی مواجه هستند و از این رو عملکرد اجتماعی آنها تحت تأثیر قرار میگیرد.
🔺یکی از نکات مهمی که از این مطالعه برمیآید، اهمیت غربالگری ADHD در افراد مبتلا به SAD و بالعکس است. تشخیص زودهنگام هر دو اختلال میتواند به درمانهای مؤثرتر منجر شود. با این حال، بهدلیل محدودیتهای موجود در طراحی مطالعات، نیاز به تحقیقات بیشتر با استفاده از طراحیهای طولی و نمونههای بزرگتر و متنوعتر احساس میشود.
🔶نتیجهگیری:
این مطالعه مروری بر همپوشانی بین ADHD و SAD در نوجوانان و بزرگسالان تأکید میکند و نشان میدهد که این دو اختلال بهطور شایعی با هم وجود دارند. برای کاهش تأثیرات منفی این همپوشانی بر عملکرد فردی، اجتماعی و تحصیلی، نیاز به شناسایی زودهنگام و درمان همزمان این اختلالات است.
تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است تا بهطور دقیقتر مکانیسمهای همپوشانی و روشهای درمانی مؤثر شناسایی شوند.
منبع:
source