گروه بینالملل دفاعپرس: پس از آنکه «دونالد ترامپ» در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، در مراسم تحلیف خود به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده سوگند یاد کرد، بلافاصله پس از آن، دهها فرمان اجرایی امضا کرد که نشاندهنده تغییرات اساسی در سیاستهای داخلی و خارجی این کشور بود.
بر اساس اخبار و گزارشهای منتشر شده این فرمانها در حوزههای «سیاستهای مهاجرتی و امنیت مرزی»، «لغو اقدامات دولت بایدن»، «سیاستهای داخلی»، «عفو عمومی برای شورشیان ۶ ژانویه»، سیاستهای انرژی و محیط زیست»، «سیاستهای خارجی»، «اقدامات نمادین» و «سیاستهای اجتماعی» بوده است.
در حوزههای «سیاستهای مهاجرتی و امنیت مرزی» شاهد صدور سه فرمان توسط ترامپ بودیم که شامل اعلام وضعیت اضطراری ملی در مرز جنوبی با مکزیک، تلاش برای پایان دادن به تابعیت از طریق تولد و تعیین «کارتلهای مواد مخدر» به عنوان سازمانهای تروریستی خارجی است.
ترامپ با صدور فرمان اعلام وضعیت اضطراری ملی در مرز جنوبی با مکزیک دستور داد نیروهای نظامی و منابع اضافی به مرز جنوبی اعزام شوند تا از ورود مهاجران غیرقانونی جلوگیری کنند. او همچنین سیاستی را از سر گرفت که مهاجران پناهجو را مجبور میکرد در مکزیک منتظر رسیدگی به پروندههای دادگاهی خود بمانند.
فرمان دیگر «دونالد ترامپ» تلاش برای پایان دادن به تابعیت از طریق تولد بود. او دستوری صادر کرد که هدف آن محدود کردن تابعیت خودکار برای نوزادان متولد خاک آمریکا است. این اقدام نیاز به اصلاح قانون اساسی یا رسیدگی قضایی دارد و احتمالاً با چالشهای قانونی مواجه خواهد شد.
در حوزه «لغو اقدامات دولت بایدن» نیز ترامپ دستور داد تا ۸۰ فرمان اجرایی دولت جو بایدن لغو شوند. ترامپ اعلام کرد که بسیاری از فرمانهای اجرایی دولت قبلی را لغو خواهد کرد، از جمله سیاستهای مرتبط با تغییرات اقلیمی، تنوع و شمول، و خودروهای برقی. ضمن اینکه خروج از توافق اقلیمی پاریس و خروج از سازمان جهانی بهداشت (WHO) از مهمترین و حساسترین اقدامات او بود.
در حوزه «سیاست داخلی» نیز شاهد بودیم که ترامپ سه دستور مهم صادر کرد که شامل توقف استخدام در دولت فدرال و پایان دورکاری، تشکیل «سازمان بهرهوری دولت» (DOGE) و لغو برنامههای تنوع و شمول (DEI) بود. ترامپ با صدور دستور توقف استخدام در دولت فدرال و پایان دورکاری دستور داد تمام کارمندان دولت فدرال به دفاتر کار خود بازگردند و استخدامهای جدید متوقف شود.
رئیس جمهور جدید آمریکا با صدور دستور تشکیل «سازمان بهرهوری دولت» (DOGE) به دنبال کاهش اندازه دولت و افزایش کارایی آن است و نکته جالب اینکه «ایلان ماسک» را به عنوان رهبر آن انتخاب کرده است. ضمن اینکه ترامپ با لغو برنامههای تنوع و شمول (DEI)، دستور داد تمام برنامههای مرتبط با تنوع، برابری و شمول در دولت فدرال متوقف شود.
در حوزه «عفو عمومی برای شورشیان ۶ ژانویه» نیز «دونالد ترامپ» چیزی در حدود حدود ۱۵۰۰ نفر از افرادی را که در حمله به کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ شرکت کرده بودند، عفو کرد. موضوعی که با انتقادات گستردهای مواجه شده است.
رئیس جمهور جدید آمریکا در حوزه «سیاستهای انرژی و محیط زیست» نیز دو فرمان صادر کرد که شامل «اعلام وضعیت اضطراری ملی در حوزه انرژی» و «لغو سیاستهای خودروهای برقی دولت بایدن» بود. ترامپ در مورد «اعلام وضعیت اضطراری ملی در حوزه انرژی» دستور داد ذخایر استراتژیک نفتی تکمیل شود و تولید سوختهای فسیلی افزایش یابد. ضمن اینکه او در مورد لغو سیاستهای خودروهای برقی دولت بایدن نیز دستور داد سیاستهای تشویقی برای خودروهای برقی متوقف شود.
دونالد ترامپ در حوزه «سیاستهای خارجی» نیز دو دستور داد که شامل «تعلیق کمکهای توسعه خارجی به مدت ۹۰ روز» و «بازگرداندن کوبا به فهرست کشورهای حامی تروریسم» بود. رئیس جمهور جدید آمریکا دستور داد کمکهای خارجی به مدت ۹۰ روز متوقف شود تا کارایی آنها بررسی شود. ضمن اینکه او در دستور دیگر خود کوبا به فهرست کشورهای حامی تروریسم باگرداند که این تصمیم به معنای بازگشت به سیاستهای سختگیرانهتر علیه کوبا است.
رئیس جمهور جدید آمریکا پس از روی کار آمدن دو فرمان نمادین هم صادر کرد که این فرمانها شامل تغییر نام خلیج مکزیک به «خلیج آمریکا» و تعویق ممنوعیت تیکتاک به مدت ۷۵ روز است. پیرامون فرمان نخست ترامپ درمورد تغییر نام خلیج مکزیک به «خلیج آمریکا» باید گفت که این دستور او اقدامی نمادین و بخشی از سیاستهای ملیگرایانه رئیس جمهور جدید آمریکا است. ضمن اینکه درمورد تعویق ممنوعیت تیکتاک به مدت ۷۵ روز نیز او دستور داد ممنوعیت این برنامه به مدت ۷۵ روز به تعویق افتد تا امکان فروش آن به یک خریدار آمریکایی فراهم شود.
«دونالد ترامپ» در حوزه «سیاستهای قضایی» نیز «استفاده از مجازات مرگ برای جرائم فجیع» را مجاز اعلام کرد و دستور داد وزارت دادگستری از مجازات مرگ برای جرائم شدید استفاده کند.
رئیس جمهور جدید آمریکا در حوزه «سیاستهای اقتصادی» نیز فرمان «اعمال تعرفههای جدید بر کانادا و مکزیک» را امضا کرد و اعلام کرد از ۱ فوریه تعرفههای ۲۵ درصدی بر واردات از این دو کشور اعمال خواهد کرد.
«دونالد ترامپ» در حوزه «سیاستهای اجتماعی» نیز فرمان «محدودیتهای جنسیتی» را صادر کرد. او دستور داد دولت فدرال تنها دو جنسیت (زن و مرد) را به رسمیت بشناسد و بودجههای مرتبط با خدمات تغییر جنسیت را قطع کند.
با توجه به تمامی موارد گفته شده باید گفت که این فرامین نشاندهنده تمرکز «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس جمهور جدید ایالات متحده آمریکا بر سیاستهای مهاجرتی، انرژی، و لغو اقدامات دولت قبلی است. بسیاری از این تصمیمات احتمالاً با چالشهای قانونی و سیاسی مواجه خواهند شد.
در پایان باید گفت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جدید آمریکا با توجه به روحیه نامعقول و رفتار غیرقابل پیشبینی که دارد و بر اساس دوره نخست ریاست جمهوری خود اساس به دنبال هرج و مرج و آشوب هم در داخل آمریکا و هم در خارج از مرزهای این کشور است و از این روی است که میبینیم اغلب رهبران جهان با نگرانی نظارهگر ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید هستند؛ شخصیتی که از اساس با گفتوگو و مصالحه میانهای ندارد و زیادهخواهیهایش موجی از هراس را در میان کشورهای غربی و متحدان آمریکا ایجاد کرده است.
انتهای پیام/ ۱۳۴
source