طی روزهای اخیر توزیع کلیپهایی از پیازکاران که محصولشان را بیرون ریختند بازتابهای بسیاری به دنبال داشت.
هر سال یا یکسال در میان در جنوب کرمان برخی محصولات کشاورزی ناگهان با افت قیمت شدیدی مواجه میشوند که هزینه تولید را هم جبران نمیکند در حالی که مسئولان جهاد دلیل آن را اجرا نکردن الگوی کشت میدانند اما کشاورزان نبود مدیریت مناسب بازار را دلیل کاهش قیمت بیان میکنند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در این باره گفت: الگوی کشت در مرداد اعلام میشود که هر محصول در این قالب چقدر کشت کند و میزان سطح کشت تعیین شده برای پیاز در جنوب کرمان ۹ هزار و ۳۰۰ هکتار بود.
به گزارش ایرنا، احمد احمدپورر افزود: در جلساتی به نمایندگان کشاورزان سطح کشت را اعلام کردیم، همچنین از طریق رسانهها میزان سطح زیر کشت محصولات را اطلاعرسانی کردیم.
وی ادامه داد: از آذر ماه که کشت دوم هم شروع شد متوجه شدیم نزدیک به دو و نیم برابر الگوی کشت شاهد کشت پیاز هستیم و سطح زیر کشت انجام شده به ۲۳ هزار و ۸۰ هکتار رسیده بود.
احمدپور افزود: مکاتبات خود را برای حل مشکل از دی آغاز کردیم، اول موانع صادراتی برداشته شد و از نیمههای اسفند هم تعرفه صادرات را صفر کردند.
وی با بیان اینکه تولید بسیار زیاد بود اظهار داشت: ما پارسال ۷۴۰ هزار تن تولید داشتیم اما امسال پیش بینی تولید بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن است. پارسال ۱۵ هزار هکتار و امسال ۲۳ هزار هکتار سطح زیر کشت پیاز بود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان اظهار کرد: کشاورزان کشت اول سود میکنند و در کشت دوم که قیمتها پایین میآید متضرر میشوند اما در مجموع متضرر نشدند.
وی یادآور شد: سال گذشته سیب زمینی شرایط نامناسبی داشت و پیاز از وضعیت فروش بهتری برخوردار بود، به همین دلیل کشاورزان امسال بیشتر به سمت پیاز رفتند و توجهی به الگوی کشت نکردند.
احمدپور با بیان اینکه اهرم تشویقی و بازدارنده برای اجرای دقیق الگوی کشت نداریم تاکید کرد: آب هم میتواند اهرمی باشد که باید در کارگروه الگوی کشت که به ریاست استاندار برگزار میشود این ایده اجرایی شود و هماهنگی لازم بین شرکت آب منطقهای، جهاد کشاورزی و سایر دستگاهها ایجاد شود.
وی افزود: ما برای کشت سیب زمینی و پیاز سه پیشنهاد دادیم که مهمترین آنها کشت قراردادی است؛ راه حل دیگر بیمه خاص و همچنین آخرین مورد تسهیلات در گردش ویژه برای کشتهای زراعی سیب زمینی و پیاز است.
احمدپور در مورد تسهیلات در گردش گفت: به این شکل که اگر مثلا امسال سیب زمینی کشت کمتری داشت دولت به کشاورزان میگوید اگر این محصول را کشت کنند تسهیلات سرمایه در گردش به کشاورزان اعطا میکند.
وی تصریح کرد: این پیشنهادها را ٢ سال پیش هم ارائه کرده بودیم اما عملیاتی نشد.
احمدپور ادامه داد: کشاورزان میتوانند به سراغ کشت دانههای روغنی هم بروند که خود دولت با قیمت مناسبی خریداری میکند و بسیار زود پول آن تحویل کشاورز میشود.
وی در مورد قیمت کم خرید تضمینی بیان کرد: قیمت خرید تضمینی در شورای قیمت گذاری تعیین میشود که علاوه بر جهاد کشاورزی چندین دستگاه و وزارت حضور دارند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه قیمت تمام شده پیاز در کشت بهاره را بررسی کردیم که ۱۳۰ هزار ریال بود ادامه داد: کشاورز پیاز درجه یک خود را برای فروش به مراکز خرید تضمینی ارائه نمیکند و پیاز درجه یک و سورت شده برای صادرات ارسال میشود که همزمان بازار داخل و میدانهای میوه و تره بار هم در حال خرید هستند.
وی تاکید کرد: نگذاشتیم پیازهای خریداری شده توسط این مراکز وارد بازار شود بلکه به بخش صنایع ارسال میشود تا تاثیری بر قیمت و کاهش آن نگذارد.
احمدپور تصریح کرد: هزینه تولید در جنوب کرمان بالا چون قیمت اجاره زمین، بذر و سایر موارد زیاد است.
وی افزود: یکی از واحدهای صنعتی در کهنوج که در حال حاضر در حال فرآوری گوجه فرنگی است گفته توانایی فرآوری محصول پیاز را هم دارد و برای این کار اعلام آمادگی کرده است.
احمدپور اضافه کرد: یک واحد هم در منوجان اعلام آمادگی کرده است که اینها میتوانند پودر پیاز تولید کنند.
رییس اتاق اصناف کشاورزی جیرفت هم با بیان اینکه هیچ اهرمی برای اجرای الگوی کشت وجود ندارد ادامه داد: فرهنگ کشت در جنوب کرمان نداریم؛ هر وقت محصولی گرانتر میشود سال بعد کشاورزان بیشتری به سراغ آن میروند.
محمدعلی پیراسته تاکید کرد: باید قوه قهریهای در مقابل کسانی که اضافه تولید دارند و تشویقی هم برای کسانی که طبق الگوی کشت عمل میکنند وجود داشته باشد.
وی بیان کرد: برخی باغداران درختان نخل و مرکبات خود را که به دلیل بیماری آسیب دیدهاند بریدهاند و به زمین تخت تبدیل کردند تا زراعت کنند اما اگر همینطور پیش برود در چند سال آینده باغداری نخواهیم داشت و کشت زراعی میشود.
رییس اتاق اصناف کشاورزی جیرفت تصریح کرد: مشکل دیگری هم وجود دارد که بسیاری از متمولان و پولدارها که شغل اول آنها طلا فروشی یا پزشکی و مشاغل دیگر است به عنوان منبع درآمد دیگری اقدام به کشت پیاز میکنند.
وی افزود: این موجب متضرر شدن کشاورز واقعی شده است و هر وقت کشاورز متضرر شود، اثرات زیادی بر اقتصاد منطقه دارد و عواقب اجتماعی در پی آن میآید.
پیراسته با بیان اینکه باید بر پروانه کسب کشاورزی تاکید تا کشاورز از غیر کشاورز تفکیک شود اضافه کرد: وزیر جهاد کشاورزی گفته بود که هر کس که میخواهد از امکانات دولتی بهرهمند شود باید پروانه کسب کشاورزی داشته باشد.
وی یادآور شد: کاهش قیمت فقط مختص پیاز نیست، گوجه فرنگی و هندوانه نیز به همین درد گرفتار شده و کیلویی ۴۰ هزار ریال فروخته میشود.
source