به گزارش خبرنگار بینالملل دفاعپرس، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه در در نشست خبری خود در جمع اصحاب رسانه، اظهار داشت: به تمام خانواده هایی که عزیزان خود را در بندرعباس از دست دادهاند، تسلیت عرض میکنم. همچنین از کشورهایی که با ارسال پیام تسلیت برای همدردی با دولت و مردم ایران قدردانی میکنیم؛ بویژه از دولت روسیه.
بقایی افزود: در هفته گذشته وزارت خارجه بسیار فعال بود. سفر وزیرخارجه به چین و روسیه را داشتیم. وزیر محترم با همکاران خودشان در منطقه و سایر کشورها در مورد تحولات غزه و کرانه باختری رایزنی کردند. متاسفانه نسل کشی در غزه با شدت بیشتر ادامه دارد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در هفته گذشته نزدیک به ۳۰۰ انسان بیگناه در غزه به شهادت رسیدند. متاسفانه جامعه جهانی بدلیل حمایتهای آمریکا و برخی کشورها از رژیم «اسرائیل» در آزمون انسانی شکست خورد.
وی خاطرنشان کرد: در مورد توافق در کلیات در روند مذاکره باید بگویم که ورود به جزئیات هر مذاکرهای باید در چارچوب کلیاتی که طرفهای مربوطه تفاهم کردند صورت بگیرد. درباره جزئیات تفاهم نخواهد شد مگر اینکه چارچوب کلی ما در آن در نظر گرفته شود. خطوط قرمز را با جدیت رعایت خواهیم کرد.
بقائی پیرامون سفر هیات فنی آژانس به ایران افزود: سفر هیات فنی آژانس در ادامه مذاکراتی که یک هفته قبل میان گروسی و مقامات ایران انجام شد، براساس آن قرار شد یک هیئت فنی به ایران اعزام شود که این هیئت به تهران رسیده و گفتوگوها انجام خواهد شد. یکی از مضووعات مورد بحث مسائل باقیمانده پادمانی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: در مورد روند رسیدگی به پرونده شهید سلیمانی باید بگوییم که پرونده رسیدگی به ترور شهید سلیمانی یک پرونده جاری است و بر اساس مقررات و قوانین درحال انجام است.
وی پیرامون بازداشت خبرنگار و «مهدیه اسفندیاری» در شهر پاریس عنوان کرد: این اقدامات نقض آزادی بیان و نوعی همراهی و همداستانی با جنایات در منطقه است. هر دو مورد را به صورت جدی از مراجع ذیربط فرانسه پیگیری کردیم و در آخرین تحول موافقت شد با دیدار کنسولی برای خانم اسفندیاری و امیدواریم دولت فرانسه هر چه سریعتر تکلیف این موضوع را روشن کند. شهروندان ایرانی مرتکب جرمی نشدند جز اینکه احساسات خود را در باره جنایتی که در منطقه در حال وقوع است بیان کردند.
بقایی در مورد صحبتهای وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات تصریح کرد: ایشان گفتند که یک نشست دیگر عالی رتبه، منظورشان دور چهارم مذاکرات است که به ریاست وزیر خارجه ایران و نماینده ویژه آمریکا برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از صحبتهای خود افزود: این نشانگر جایگاه و اهمیتی است که برای کشورهای همسایه قائلیم، همچنین دیگر کشورهای عضو برجام. این روشن است و نشانگر حسن نیت جمهوری اسلامی ایران است. در تبیین بحث هستهای و آمادگی ایران برای نقش سازنده دیگر کشورهایی که نقش داشتند، ما امیدواریم اروپاییها نقش سازندهای داشته باشند.
وی در مورد صحبت های نتانیاهو پیرامون نابودی تاسیسات هستهای ایران، نیز گفت: خیلی باعث تعحب نیست. قطعا خودشان بهتر از هر کسی میدانند هرگونه ماجراجویی و اقدام غلط علیه ایران با پاسخ کوبنده مواجه خواهد شد.
بقائی پیرامون فشارهای آمریکا علیه چین و کشورهای دیگر تصریح کرد: سیاست فشار حداکثری فقط منحصر به ایران نیست و در قبال دیگر کشورها هم دنبال میشود و مخل تجارت آزاد است و نهایتا حقوق تک تک انسانهایی را که در معرض تحریمها هستند نقض میکند. در خصوص چین ضربهای که این تحریمها ایجاد میکند به نوعی ایجاد مانع بر سر رابطه دوستانه ملتهاست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود افزود: در مورد تیتر یک رسانه از وزیر خارجه مبنی بر راحتی مذاکرات بدون خبرنگاران، باید بگویم که این موضوع عجیب است که یک مزاح از وزیر شوخ طبع، تبدیل به تیتر یک رسانه میشود. آقای عراقچی نشان دادند که چه ارزشی برای رسانهها قائل هستند. در ابتدای صحبتهایشان شوخی کردند.
وی پیرامون آخرین اقدامات ایران برای آزادی شهروندان کشورمان در فرانسه و یا دیگر کشورها نیز عنوان کرد: وظیفه ماست که هر تبعه ای که در هرجای دنیا مشکلی برایش پیش بیاید، پیگیری کنیم. خوشحالیم که در مورد خانم اسفندیاری یک گام برداشته شده است. از فرانسه میخواهیم به تعهدات بینالمللی درمورد حقوق بشر عمل کند.
بقائی پیرامون زمانبندی مذاکرات نیز در توضیحاتی تصریح کرد: زمان مذاکرات با تفاهم دو طرف است. از ابتدا هم گفتیم جدی هستیم. هر زمانی که بتوانیم تحریمها را برداریم به نفع ایران خواهد بود چرا که تحریم ها زندگی مردم ایران را هدف قرار داده است. لذا ما در این زمینه جدی هستیم و حاضریم مذاکرات را ادامه دهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه پیرامون افزایش تنش بین هند و پاکستان نیز گفت: حادثه تروریستی که در هند اتفاق افتاد واقعه و حادثه بسیار دردناکی بود و با مردم هند ابراز همدردی کردیم. تروریسم در همه جا زمینه ساز تهدید علیه صلح و امنیت است.
وی با اشاره به تماس با همتای هندی خود افزود: برای جمهوری اسلامی ایران هر دو کشور پاکستان و هند عزیز هستند و دارای رابطهای دیرینه با دو کشور هستیم. به هیچ عنوان نمیپسندیم شاهد تنش بین این دو کشور آسیایی باشیم. رئیس جمهور نیز برای دیدار و گفتوگو با همتایان پاکستانی و هندی خود اعلام آمادکی کردند.
بقائی در پاسخ به سوالی مورد سفر رئیس جمهور به آذربایجان گفت: سفر رییس جمهور به جمهوری آذربایجان بسیار مهم است، ماهها برای مقدمه سازی این سفر تلاش شد. این سفر می تواند فصل جدیدی را میان دو کشور ایجاد کند. رابطه ما با آذربایجان بسیار مهم است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ثبات و امنیت در قفقاز جنوبی برای ما اهمیت دارد؛ هم در سطح دوجانبه به عنوان دو کشوری که دارای علقههای تاریخی، فرهنگی و دینی هستند و هم کشوری که نقش تعیین کننده در ثبات قفقاز دارد. بنابراین امیدواریم زمینههای لازم برای انعقاد موافقتنامهها و یادداشت تفاهمهای متعدد فراهم شود و این موضوع انجام میشود.
وی در مورد همایش ایران و آفریقا و ایران اکسپو، خاطرنشان کرد: هر دوی این رویدادها از حیث به نمایش گذاشتن توانمندیهای اقتصادی، تجاری و دانشبنیان ایران و فراهم کردن ارتباط تجار بین ایران و کشورها مهم هستند. وزارت خارجه مشخصا نقش کلیدی در برنامه ریزی این دو رویداد داشت.
بقائی اضافه کرد: نقش معاون رئیسجمهور به عنوان رئیس ستاد این دو همایش مهم بود. با آفریقا ارتباطات خیلی خوبی ایجاد کردیم اما ظرفیتها بیشتر از آن چیزی است که بالفعل دنبال میشود. سطح شرکت کشورها در مقایسه با سالهای قبل به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرده و امیدواریم فصل جدیدی را در روابط ایران با کشورهای هدف ایفا کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد تعداد زندانیان ایرانی در افغانستان و همچنین دستگیری یک عکاس ایرانی در این کشور نیز گفت: تعداد زندانیان ایرانی در افغانستان به تعداد انگشتان دست هم نمیرسد. تاجایی که اطلاع دارم یکی از این زندانیان آزاد شدند. آزادی عکاس بازداشت شده هم در دست پیگیری است.
وی در مورد استفاده از کارشناسان در مذاکرات و همچنین مطرح شدن رفع انسداد دارایی های ایران در خارج از کشور گفت: در هر مرحله از مذاکرات به فراخور پیشرفت بحث از مشورتهای فنی و کارشناسی متخصصین استفاده خواهیم کرد. در این دوره کارشناس اقتصادی و هم کارشناسان مجرب و توانمند از سازمان انرژی هسته ای هم حضور داشتند در ادامه مسیر هرجا لازم باشد استفاده خواهیم کرد. فراهم آوردن دسترسی آزاد به دارایی های ملت ایران یکی از مطالبات ماست چرا که بلوکه شدن آنها به ناحق است و این موضوع بخشی از روند مذاکرات و رفع تحریم ها خواهد بود.
بقایی در مورد گلایههای غربیها از روابط ایران و چین و نقش چین در منطقه غرب آسیا تصریح کرد: ما با چین دارای دوستی دیرینه و رابطه شراکت راهبردی هستیم. رابطه با چین مبتنی بر احترام متقابل است و قائل بودن به منافع متقابل دو ملت که در این چند سال در طول نیم قرن اخیر برای ما ثابت شده است. گلایههایی که بعضا از سوی برخی کشورهای اروپایی و آمریکا درباره نقش چین در منطقه و یا رابطه ایران و چین مطرح میشود بیش از اینکه مبتنی بر واقعیت باشد موضوعی سیاسی است و به نگاههای ژئوپلیتیک آنها به منطقه غرب آسیا و جهان برمیگردد.چین در تمامی این سالها نقش سازندهای در تحولات منطقه ایفا کرده است و کافی است کشورهای منطقه نقش خودشان و چین را مقایسه کنند. چند پایگاه نظامی توسط چین در منطقه ما ایجاد شده است و چقدر چین از نسلکشی و جنایات در منطقه ما حمایت کرده و چه میزان در منطقه ما مداخله کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت: کشورهایی که از این نقش گلایهدارند لازم است به عملکردهای خود توجه کنند. مردم منطقه ما ناراحت و عصبانی هستند که حمایتهای همه جانبه این کشورها از اسرائیل دلیل اصلی تداوم ناامنی در منطقه است. نقش چین در جهت آبادانی کشورهای در حال توسعه در منطقه است.
وی در واکنش به گزارشهایی ضد ایرانی توسط هلند و سوئد گفت: اینها مبتنی بر حدسیات و کلیشههای ذهنی است و براساس فرضیات بی مبنا اتهاماتی متوجه ایران کردند. قابل قبول نیست طرفی در منطقه اقدامات جنایتکارانه صورت بدهد و هر از چند گاه اتهاماتی علیه ایران مطرح کنند. سفرای سوئد و هلند در تهران هر دو در پی طرح ادعاهای بی اساس علیه ایران به وزارت خارجه احضار شدهاند.
بقایی در مورد نشست وزرای خارجه بریکس در برزیل گفت: بریکس یکی از نهادهایی است که نقش فزاینده را در تحولات بینالمللی ایفا کرده است و نمود خواست کشورها برای چندجانبه گرایی است. این اجلاس در سطح وزرای خارجه است اما به دلیل همزمانی با سفر رئیس جمهور به باکو، ما در سطح معاون دیپلماسی اقتصادی در این نشست شرکت خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد اظهارات عراقچی در مقالهای در واشنگتن پست درباره همکاری با کشورها در توسعه برنامه صلح آمیز هستهای و ساخت راکتور، عنوان کرد: این بیان در واقع در راستای تبیین نیازهای ایران است. یکی از بهانههایی که درباره برنامه صلح آمیز هستهای ایران مطرح میشد این بود که ایران نیاز ندارد چون نفت و گاز دارد، این بی مبنا است. نکتهای که وزیر در مقاله خود اشاره کردند بیان ظرفیتهایی است که در ایران وجود دارد و ما منعی برای کمک کشورهای دیگر در این زمینه نداریم.
وی در مورد سفر آتی پزشکیان به چین گفت: بله سفر به چین برای شرکت در یکی از نشستهای شانگهای است که در هفتههای آینده انجام خواهد شد.
بقایی درمورد نحوه خاتمه تحریمها توسط آمریکا در صورت توافق، بیان کرد: در مورد خاتمه تحریمها موضع ما روشن است. این که طرف مقابل چگونه تحریمها را رفع خواهد کرد به خودشان مربوط است. این موضوع باید در نشستهای مذاکراتی مطرح شود. چگونگی اجرای تعهدات را هم ما باید خودمان پیش بینی کنیم.
انتهای پیام/ ۱۳۴
source