
در حالی که جهان در سوگ درگذشت پاپ فرانسیس به سر میبرد، مقدمات لازم برای تأمین امنیت ساختمانهای اطراف واتیکان به منظور برگزاری نشست انتخاب پاپ جدید در حال انجام است.
فرایند انتخاب پاپ که با عنوان «کُنکلاو» شناخته میشود، قرار است چهارشنبه، ۱۶ روز پس از درگذشت رهبر کاتولیکهای جهان آغاز شود تا فرصتی برای عزاداری و تدارکات فراهم شده باشد.
در این نشست، ۱۳۵ کاردینال از سراسر جهان در کلیسای سیستین در واتیکان گرد هم میآیند تا جانشین پاپ فرانسیس را انتخاب کنند. در سالهای گذشته، مقامات واتیکان و ایتالیا برای حفظ محرمانگی این فرایند، از فناوریهای ضد پهپاد، سیستمهای اختلال الکترونیکی و حتی سوگندهای قدیمی بهره بردهاند.
تدابیر امنیتی در عصر فناوری
با توجه به پیشرفت فناوری در ۱۲ سال گذشته، یعنی از زمان آخرین انتخاب پاپ در سال ۲۰۱۳، این پرسش مطرح است که چه تدابیر امنیتی جدیدی برای جلوگیری از نفوذهای تکنولوژیک در این روند محرمانه در نظر گرفته خواهد شد.
برای مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس، روزنامه ایتالیایی «کوریه دلاسرا» گزارش داد که مقامات امنیتی ایتالیا به تجهیزات پیشرفته ضدپهپاد از جمله «بازوکاهای ضدپهپاد» مجهز بودند تا در صورت مشاهده هرگونه پهپاد بر فراز رم، آنها را خنثی کنند. این تدابیر به منظور اجرای دستور ممنوعیت پرواز (No-Fly Zone) بود که از پیش برقرار شده است.
این روزنامه همچنین نوشت که در کنار این تسلیحات، از فناوریهای زمینی مانند سیستمهای اختلال امواج و تجهیزات مختلکننده ارتباطات تلفنی نیز استفاده شده است.
برای بررسی ابعاد و جزئيات این مسئله از دو نهاد اصلی که امنیت واتیکان را برعهده دارند در این خصوص پرسیدیم؛ گارد سوئیسی پاپی و پلیس واتیکان (ژاندارمری). سخنگوی گارد سوئیسی اعلام کرد که به دلیل «ماهیت حساس وظایفشان»، اطلاعاتی درباره جزئیات امنیتی این نشست ارائه نخواهند داد. پلیس واتیکان نیز پاسخی به این پرسشها نداد.
فناوریهایی برای جلوگیری از نشت اطلاعات
اگرچه برخی تدابیر امنیتی فعلی محرمانه باقی ماندهاند، اما میتوان به سراغ تجربه انتخاب پاپ فرانسیس در سال ۲۰۱۳ رفت. در آن زمان، خبرگزاری رویترز گزارش داد که کف کلیسای سیستین با یک «کف کاذب» پوشانده شد تا بتوان سیستمهای اخلال امواج را برای جلوگیری از خروج سیگنال از ساختمان نصب کرد.
همچنین، مسئولان واتیکان با استفاده از دستگاههای ضد شنود، کلیسا و محل اقامت کاردینالها را بررسی کردند تا مطمئن شوند هیچ میکروفون مخفی کار گذاشته نشده باشد.
روزنامه ایتالیایی لا استامپا در همان زمان نوشت که یک قفس فارادی نیز دور کلیسای سیستین نصب شد تا از عبور امواج الکترومغناطیسی جلوگیری کند. این قفس یک پوشش فلزی است که مانع از ورود یا خروج هرگونه تشعشع الکترواستاتیک یا امواج رادیویی میشود.
بر اساس قوانین مصوب پاپ ژان پل دوم در سال ۱۹۹۶، ورود هرگونه وسیله الکترونیکی، رادیو، تلویزیون، روزنامه و دستگاههای ضبط صوت به نشست انتخاب پاپ ممنوع اعلام شده است. همچنین از کاردینال ارشد کلیسا خواسته شده با کمک افراد مورد اعتماد و متخصص، بررسیهای دقیق و فنی انجام دهد تا از عدم نصب مخفی تجهیزات صوتی و تصویری اطمینان حاصل شود.
سوگندنامهای برای حفظ محرمانگی
یکی دیگر از تدابیر ضدنشت اخبار و اطلاعات، الزام همه افراد درگیر در روند انتخاب پاپ به ادای سوگند محرمانگی است. کارمندان، مسئولان و همراهان کاردینالها باید چند روز پیش از ورود به کنکلاو، سوگند یاد کنند که از هیچ نوع فرستنده، گیرنده یا وسایل تصویربرداری استفاده نخواهند کرد، مگر با اجازهنامهای ویژه و رسمی.
در نخستین نشست کاردینالها در کنکلاو نیز آنها موظفاند سوگند دیگری ادا کنند که مطابق آن متعهد میشوند درباره هیچیک از مباحث مطرحشده در جلسات داخلی، چه پیش از انتخاب و چه در حین آن، هیچگونه اطلاعاتی منتشر نکنند.
در طول برگزاری نشست، حتی ارسال نامه، نوشته یا هرگونه مطلب چاپی از سوی کاردینالها به یکدیگر یا به بیرون ممنوع است. همراهان کاردینالها نیز در این مدت به روزنامهها و رسانهها دسترسی ندارند. هرگونه نقض این سوگندها مجازات سنگینی در پی دارد و متخلف بلافاصله از سوی نهاد پاپی تکفیر خواهد شد.
البته ادای سوگند بهمعنای تضمین صددرصدی محرمانگی نیست. در سال ۲۰۰۵، یک کاردینال آلمانی نام راتسینگر را که بهعنوان پاپ انتخاب شده بود، پیش از اعلام رسمی توسط نماینده واتیکان، به رسانههای آلمانی فاش کرد. در نتیجه، خبر انتخاب پاپ پیش از اعلام سنتی «هابموس پاپام» (به معنی «ما پاپ داریم») به رسانهها درز کرد.
پاپ فرانسیس نیز خود در سال گذشته با انتشار کتابی، برای نخستین بار قوانین سنتی محرمانگی را شکست و در آن مدعی شد که از او بهعنوان ابزار در تلاشی نافرجام برای جلوگیری از انتخاب پاپ بندیکت شانزدهم در سال ۲۰۰۵ استفاده شده بود.
منبع: یورونیوز
source