دیدارنیوز: یک کارشناس بازار خودرو میگوید: کاهش قیمت دلار و مذاکرات تاثیر زیادی روی بازار خودرو گذاشته است. حتی خودروهای داخلی که همیشه یک حبابی را حفظ کرده بودند، کاهش قیمت داشتهاند. البته قیمت بازار هنوز هم به قیمت کارخانه نرسیده ولی حبابشان کوچک شده است.
بازار خودرو در ایران، همواره تحت تأثیر نوسانات نرخ دلار قرار داشته است و هرگونه تغییر در قیمت ارز بلافاصله اثر خود را بر قیمت خودروها، چه داخلی و چه وارداتی، نشان میدهد. در روزهای اخیر، پس از برگزاری سه دور مذاکره و ایجاد خوشبینی نسبت به شکل گیری توافق، بازار ارز با افت نسبی همراه شد و نرخ دلار از قلههای اخیر خود اندکی عقبنشینی کرد. همین کاهش، بلافاصله نگاهها را به سمت بازار خودرو چرخاند؛ بازاری که در ماههای گذشته درگیر رکود تورمی، افزایش انتظارات تورمی و بیثباتی در عرضه و تقاضا بوده است.
کاهش قیمت دلار در این فضا، اگرچه هنوز به سطحی نرسیده که انتظار کاهش جدی قیمت خودرو را ایجاد کند، اما منجر به شکلگیری نوعی توقف در معاملات و انتظار برای افت قیمتها شده است. برخی کارشناسان معتقدند بازار خودرو در حال حاضر در یک وضعیت «انتظار و احتیاط» به سر میبرد؛ بدین معنا که خریداران امیدوار به افت قیمت و فروشندگان مردد نسبت به کاهش بیشتر هستند.
عماد جعفری، کارشناس خودرو درباره اثرات کاهش نرخ دلار بر قیمت خودروهای داخلی به اقتصاد ۲۴ گفت: «به طور کلی کاهش قیمت دلار و مذاکرات تاثیر زیادی روی بازار خودرو گذاشته است. حتی خودروهای داخلی که همیشه یک حبابی را حفظ کرده بودند، کاهش قیمت داشتهاند. البته قیمت بازار هنوز هم به قیمت کارخانه نرسیده ولی حبابشان کوچک شده است. محصولات داخلی به دلیل عرضه کمی که در بازار دارند همیشه قیمتشان حباب داشته است؛ مثلا اگر قیمت کارخانه یک ماشین ۴۰۰ میلیون تومان بوده، در بازار ۷۰۰، ۸۰۰ میلیون تومان است ولی قیمت همان خودرو در بازار به ۶۵۰ میلیون تومان رسیده و حبابش حدود ۳۰ درصد کوچکتر شده است.»
وی ضمن بیان اینکه بازار خودرو همچنان در رکود است، افزود: «خرید و فروش خودرو کاملا قفل است. شاید تعداد خیلی کمی که مصرفکننده واقعی هستند، به سراغ خودرو بروند ولی تعدادشان آنقدر کم است که نتوانستهاند رکود بازار را بشکنند.»
جعفری همچنین درباره اثر افت قیمت دلار بر بازار خودروهای وارداتی بیان کرد: «خرید و فروش خودروهای وارداتی کاملا قفل است. آنهایی که مصرفکننده واقعی بودند، ماشینهای وارداتی را در شرکتها یا بازار خریداری میکردند ولی بسیاری از کسانی که خودرو وارداتی میخریدند، ۶، ۷ خودرو ثبت نام کرده بود یا حوالهاش را خریده بودند چراکه منتظر بودند با آمدن این خودروها یک سود عجیب و غریبی بکنند و در مقطعی هم این کار را کردند. اکنون، اما بازار کاملا قفل است؛ همه دست نگاه داشتهاند و خرید و فروشی انجام نمیشود. آن کسی که به دنبال دلالی است، کاملا دست نگه داشته، چون بازار غیرقابل پیشبینی شده است. بیشتر کسانی که در این بازارها سرمایهگذاری میکردند پولشان را به بازارهای طلا، مسکن و بورس بردهاند.»
این کارشناس خودرو در پایان اظهار کرد: «امیدوارم هم مذاکرات ادامه پیدا کند و به توافق منجر شود و هم قیمت دلار کاهش یابد. از همه مهمتر واردات راه درست خود را ادامه دهد. اگر این سه اتفاق رخ دهد مانند ده سال پیش خودروها به سمتی میروند که شرکتهای واردکننده بخواهند اقساطی خودرو بفروشند. نمیگویم کالای مصرفی میشود ولی به سمتی میرود که شما ماشین وارداتی هم بخواهی به شما اقساطی میدهند چراکه وارد فضای رقابتی میشوند و قیمتها به کف خود میرسد.»
source