به گزارش خبرنگار بینالملل دفاعپرس، تصمیم «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه برای به رسمیت شناختن فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل، به افزایش فشارها بر انگلیس، آلمان و دیگر اعضای گروه هفت منجر میشود تا با کنار گذاشتن سیاست بیعملی در قبال نسلکشی «اسرائیل» در غره موضعی متفاوت را در این خصوص اتخاذ کنند. در همین حال نخستوزیر انگلیس به دلیل ترس از شکاف در کابینه این کشور و نیز نگرانی از مواجهه با خشم کاخ سفید، مدتهاست که دچار بلاتکلیفی در قبال به رسمیت شناختن کشور مستقل قلسطینی است.
«امانوول ماکرون»، «کیر استارمر» و «فریدریش مرتز» روز جمعه پس از یک تماس اضطراری به منظور هماهنگسازی مواضع، طی بیانیهای مشترک خواستار رفع فوری محاصره غزه، برقراری آتشبس فوری و آزادی گروگانها توسط حماس شدند.
با این حال هیچ تغییر آشکاری در موضع صدر اعظم آلمان و نخست وزیر انگلیس در خصوص به رسمیت شناختن فلسطین مشاهده نشد. دولت آلمان اعلام کرد که در کوتاهمدت برنامهای برای به رسمیت شناختن دولت فلسطین ندارد. استارمر نیز موضع قبلی خود را تکرار کرد و گفت: «دولت مستقل فلسطینی فقط بهعنوان یک گام از مجموعهای گامهای هماهنگ برای تحقق صلح به رسمیت شناخته خواهد شد و من در این مورد کاملاً قاطع هستم. اما این باید بخشی از یک طرح گستردهتر باشد که در نهایت به راهحل دو کشوری و امنیت پایدار برای فلسطینیان و اسرائیلیها منجر شود».
در مقابل، استدلال فرانسه این است که دولتهای اروپایی باید با استفاده از این اهرم فشار بنبست غزه را بشکنند. تغییر موضع فرانسه در حالی رخ داد که سازمان ملل و تعداد زیادی از کارشناسان حقوقی، «اسرائیل» را بابت تحمیل قطحی به ارتکاب نسلکشی در غزه متهم کردند. پیوستن فرانسه به جمع ۱۴۷ کشور دیگر عضو سازمان ملل که فلسطین را به رسمیت شناختهاند، بیش از هر چیز محصول فشار افکار عمومی در اروپای غربی است که از تماشای تصاویر نسلکشی در غزه به ستوه آمده است.
«خالد الگندی» پژوهشگر مرکز مطالعات عربی معاصر دانشگاه جورجتاون، در اینباره اظهار کرد: «موضعگیری مکرون یک ژست نمادین است که «اسرائیل» را آزار میدهد میکند، اما در نهایت چیزی را در غزه، تغییر نخواهد داد. این اقدام هیچ کمکی به برقراری آتشبس یا رفع گرسنگی فاجعهبار در غزه نمیکند. تنها اقدام معناداری که کشورهای غربی برای توقف نسلکشی در غزه باید انجام دهند، اعمال تحریمهای اقتصادی و توقف صدور سلاح به «اسرائیل» است. فرانسه، مانند دیگر کشورهای غربی، علیرغم انتقاد از اسرائیل، هرگز صدور تسلیحات به «اسرائیل» را متوقف نکرده است».
«حسام زملط» سفیر فلسطین در انگلیس، در واکنش به موضع جدید فرانسه اظهارکرد: «تا زمانی که دولت فلسطین به رسمیت شناخته نشود، خبری از پایان درگیری نخواهد بود. به رسمیت شناختن باید بدون، اما و اگر باشد و باید فورا آغاز شود. نسلکشی، کشتار گسترده، گرسنگی جمعی، تخریب گسترده و فرسایش بیشتر حاصل به رسمیت نشناختن حقوق غیرقابل انکار فلسطینیان است.»
موضع جدید مکرون در شرایطی اتخاذ شد که در هفته جاری کنفرانسی دو روزه در سازمان ملل متحد با پشتیبانی عربستان سعودی و فرانسه برای پیشبرد طرح به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطینی برگزار خواهد شد. برگزاری این کنفرانس پس از حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران به تعویق افتاد. پس از برگزاری این نشست، در ماه سپتامبر نشست دیگری در مجمع عمومی سازمان ملل برگزار میشود و فرانسه امیدوار است که تا آن روز دیگر اعضای گروه هفت را برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین متقاعد کند.
کمیته امور خارجی مجلس عوام انگلیس روز جمعه گزارشی را منتشر کرد که در آن بر لزوم به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین تاکید کرده بود. در بخشی از این گزارش آمده بود: «حق غیرقابلانکار مردم فلسطین نباید به چیز دیگری مشروط شود. دولت نمیتواند منتظر فرارسیدن زمان مناسب باشد، زیرا تجربه نشان داده که هیچگاه زمان مناسبی وجود نخواهد داشت. با نگاه به گذشته میتوان فهمید که این اتفاق بارها به تعویق افتاده است.»
«گرشون باسکین» مذاکرهکننده پیشین رژیم صهیونیستی در گفتوگوهای غیرمستقیم با حماس که این روزها به منتقد «بنیامین نتانیاهو» تبدیل شده، در این باره اظهار کرد: «تعلل کشورهای غربی در به رسمیت شناختن کشور فلسطین بازتابی از فقدان اراده سیاسی واقعی در سراسر جهان برای تحقق صلح است. چگونه میتوان سالها درباره راهحل دو کشوری صحبت کرد، اما فقط یکی از آنها را به رسمیت شناخت؟ اقدام فرانسه مثبت است، اما باید اقدام مثبت دیگر اعضای گروه هفت و اعضای اتحادیه اروپا همراه شود تا تاثیرگذار باشد.»
انتهای پیام/ ۹۴۴
source