سرویس تاریخ «انتخاب»: اکبر هاشمی رفسنجانی با دو دوره ریاست جمهوری ایران، سابقه ریاست مجلس و ریاست مجمع تشخیص مصلحت و بسیاری مناصب مهم دیگر، از مهمترین شخصیتهای تاریخ معاصر ایران به شمار میرود.
«انتخاب» هر شب خاطرات روزنوشت هاشمی را منتشر میکند.
۲۲ آبان ۱۳۸۰: موضوع سقوط هواپيماى آمريكا، امروز مورد توجه ويژه رسانهها بود و واقعاً هم مهم است. نگرانى شديد مردم آمريكا، با ايجاد ترديد در عامل سقوط، كمى فروكش كرده و آمريكایيان علیرغم خبر اولى در خصوص بروز انفجار و احتمال نقص فنى را بزرگ مىكنند، اما جدا شدن اتاق خلبان و موتورها از بالها، قبل از سقوط، احتمال خرابكارى را تقويت مىكند و تلخى حادثه از جهت اينكه شكست فاحش طالبان را تحتالشعاع گرفته، بيشتر مىشود و به هرحال شوك جديد اقتصادى و امنيتى و سياسى خواهد بود.
تصرفكابل و استانهاى غربى توسط جبهه متحد هم آمريكا را در مقابل عمل انجامشده قرار داده و نگران است كه مانع تأسيس دولت دستنشانده شود و پاكستان را در مخمصه قرار داده؛ اكنون دنيا مواجه با دولتى قانونى استكهكابل را هم در اختيار دارد، با دو سوم استانهاى افغانستان و دولتى كه به تهران و مسكو نزديك است و ايران و روسيه را برنده جنگ مىبينند و آمريكا را هزينهكننده.
گرچه گفته شدكه آقاى يونس قانونى، به عنوان كميته خاص و نه به عنوان مأمور دولت [برهانالدین] ربانى، [رییسجمهور افغانستان]، مديريتكابل را در دست دارد، ولى كسى اين ادعا را جدى نگرفته و غربىها هم نگرانى خود را مخفى نكردهاند. بايد منتظر حوادث بعدى بود. پاكستان، اعلام تأسيس جبهه متحد جنوب كرده؛ لابد براى مقابله با جبهه متحد شمال و خبر از تصرف فرودگاه قندهار هم مىرسد و ملاعمر اعلام كرده كه جنگ با آمريكا ادامه دارد، ولى به صورت غيرمتعارف و مدعى است، هنوز در قندهار است.
روحانيون نمايندگى ولىفقيه در جهاد سازندگى آمدند. توقع داشتند، براى افتتاح همايش آنها به اجلاسشان بروم، ولى به خاطر اينكه وزارت جهادكشاورزى، نظر مساعدى با آنها ندارد، ترجيح دادم كه آنها بيايند. آقاى [رجبعلی] حيدرزاده، [نماینده ولیفقیه در جهادکشاورزی] گزارش داد و خبر تجديد حكم نمايندگى از سوى رهبرى بعد از ادغام دو وزارت. دربارة تقابل لایيكها با حاكميت دينى و ضرورت حضور روحانيت، به عنوان راهنما و كارشناس دينى در اُرگانها، سخنرانىكردم. روحانيون جهاد، نسبت به آينده شغلى خود نگرانى دارند.
آقاى على لاريجانى، [رییس سازمان صدا و سیما] آمد. دربارة سياست تبليغى و عملى در افغانستان مذاكره شد.گفتم، بايد جهت اين باشد كه دولت رسمى و قانونى در افغانستان سركار است و بايد بماند و فقط براى جامعكردن كابينه، با شركت مذاهب و اقوام مذاكره شود و بعداً در تبليغات گفته شود كه آمريكا، وارث نفرتهاى جنگ شده و نتيجهاى نبرده است. خواستار مصاحبه با روزنامه جامجم و دادن متن خاطرات [سال 1361] به آن شد و براى برنامه [اولين] جشنواره [خبر و برنامههاى سياسى صداوسيما] كه فردا افتتاح مىكنيم، صحبت شد.گفت، دوم خردادىها تصميم گرفتهاند كه حرمت حرف رهبرى در مورد نامشروع بودن مخالفت با سياستهاى نظام را بشكنند و روى دخالت ايشان در امور اجرايى، تبليغ كنند.
عصر آقايان [حسین] دروديان، [ابراهیم] شيخ و [روشنک] سياسى، از سران دفتر تحكيم وحدت آمدند. با طرح مشكلات دفتر و اختلافات و نيز مشكلات جنبش دانشجويى گفتند،كمكم به اين نتيجه رسيدهاند كه افكار و سياستهاى اعتدالي و برنامه سازندگى، مناسبترين و مفيدترين راه براى منافع ايران و انقلاب و مردم است و بنا دارند در اين جهت حركت كنند. از من خواستند كه در اين راه كمكشان كنم و از رفتارگذشته اظهار پشيمانىكردند.
شب میهمان رهبرى بودم. از نتايج سفرشان به اصفهان راضياند و گفتند، فرزند آقاى [جلالالدین] طاهرى اصفهانى، [امامجمعه اصفهان]، متن نامناسبى براى سخنرانى خيرمقدم او تهيه كرده بود، ولى وقتى كه حضور وسيع مردم را ديده، آن را كنار گذاشته و مطالب نسبتاً مثبتى گفته است؛ گرچه نقاط منفى هم داشته و آقايان [سیدمهدی] يثربى و [حسین] مظاهرى، به خاطر نداشتن هوشيارى سياسى، درگفتن خيرمقدم خوب حرف نزدهاند. در مورد افغانستان نگراناند كه رويه آمريكا در زدن طالبان، سابقه و تجربهاى براى آمريكا بشود. قرار شد، سياست عملى و تبليغى بر محور وجود دولت قانونى فعلى باشد.گفتند، موافق واگذارى اصلاح قانون [مبارزه با قاچاق] مواد مخدر به مجلس نيستند.
source